اظهارنامه، نوشته‌ای است که طبق مقررات قانونی تنظیم می‌شود و راهی رسمی و قانونی، برای بیان خواسته و مطالبه حق، از طرف مقابل، قبل از طرح دادخواست نزد مراجع حقوقی است.
برخی مواقع، ممکن است، افراد نتوانند یا امکانش را نداشته باشند که برای به دست آوردن حقشان یا طلبی که از دیگران، دارند در مراجع قضایی حضور پیدا کنند و در عین حال بخواهند قبل از رفتن به دادگاه، این روند را با مصالحه طی کنند و درخواست خود را به طرف مقابل اعلام کنند. در این حالت راه‌کاری که وجود دارد، ارسال اظهارنامه برای طرف مقابل است.
به عنوان مثال فردی از شخص دیگر طلبی دارد که با وجود یادآوری‌های مکرر، بدهکار حاضر به پرداخت آن نمی‌شود. در این صورت، طلبکار می‌تواند برای دریافت طلب خود اقدام به ثبت اظهارنامه نماید و با این کار قبل از طرح دعوا علیه بدهکار در دادگاه، بار دیگر به او فرصت پرداخت بدهی و ادای تعهدش، را خواهد داد.
برخی اظهارنامه را به اشتباه اظهاریه هم می‌نامند. اظهارنامه، نه تنها راهی برای مطالبه رسمی حق است، بلکه افراد می‌توانند از طریق آن، آمادگی خود را برای تسلیم هر چیزی، اعم از: وجه، مال و سند را هم به طرف مقابل اعلام کنند.
اظهارنامه حاوی اطلاعات خاصی است که باید به صورت صحیح و دقیق تکمیل شود. این اطلاعات شامل موارد زیر می‌شود:
۱-مشخصات و اقامتگاه اظهارکننده: اظهارکننده (فرستنده اظهارنامه) اطلاعات هویتی خود از جمله: نام، نام خانوادگی را به همراه اقامتگاه قانونی خود، یعنی نشانی محل اقامتش را در این بخش اظهارنامه وارد می‌کند.
۲-موضوع اظهارنامه: عنوان مطلبی که در متن اظهارنامه و قسمت خلاصه اظهارات شرح داده می‌شود.
۳-مشخصات و اقامتگاه مخاطب: اظهارکننده در این بخش نام و نام خانوادگی و نشانی محل زندگی مخاطب اظهارنامه را در این بخش وارد می‌کند.
۴- خلاصه اظهارات: اظهارکننده آنچه که از طرف مقابل می‌خواهد و مدنظرش است به طرف دیگر اظهار کند را در این قسمت، توضیح می‌دهد.
۵- خلاصه جواب: در این بخش دریافت‌کننده اظهارنامه، به اظهارات فرستنده پاسخ می‌دهد.​​​​​​​​​​​​​​

​اگر شخصی به واقعیت امری آگاه باشد و در دادگاه خلاف واقعیت شهادت دهد، در اینجا شهادت دروغ اتفاق افتاده است. وقتی شخصی شهادت دروغی می دهد ممکن است که در روند صدور حکم نهایی تاثیر گذار باشد و این مسئله به ضرر طرف مقابل تمام شود. به دلیل اهمیت بسیار بالا شهادت، قانون گذار شهادت دروغ را جرم انگاری کرده است.
​​​​​​​جرم انگاری شهادت دروغ به جهت جلوگیری از بی عدالتی و تضییع حقوق افراد است تا بازدارندگی ای در شخصی که می خواهد شهادت دهد ایجاد شود. براساس متن ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات شهادت دروغ در دادگاه به شرح زیر است:
« هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده‌میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
تبصره – مجازات مذکور در این ماده علاوه بر مجازاتی است که در باب حدود و قصاص و دیات برای شهادت دروغ ذکر گردیده است.»
اولاً اینکه شهادت دروغ تنها در دادگاه و در محضر مقام رسمی صلاحیت دار اگر صورت بگیرد قابل مجازات است. پس اگر در دادگاه نباشد یا اگر نزد مقام رسمی صلاحیتدار نباشد نمی توان جرم در نظر گرفت. دوماً سه نوع مجازات در ماده فوق در نظر گرفته شده است:
حبس از ۹۱ روز تا دو سال.
جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار تا ۱۲ میلیون ریال.
اگر در اثر شهادت دروغ شخص مجازاتی بر دیگران اعمال شده باشد اعم از مجازات قصاص (مثلا قطع عضو)، دیات (دیه سقط جنین) یا حدود (حد زنا) در اینجا مسئولیت این مجازات اعمال شده بر عهده شاهد دروغگو است و این شخص مجازات خواهد شد. یعنی اگر مثلاً در موضوع دیه به دروغ شهادت داده است که اقای الف جنین خانم ب را با عمل خود سقط کرده است، در اینجا دیه ی جنینی که برعهده ی الف بوده است را باید بپردازد. یا اگر در بحث قصاص با شهادت دروغ خود موجب قطع عضو شخصی شده است، همان عضو خود شاهد دروغگو نیز قطع می شود.​​​​​​​

شهادت دروغ چیست؟

ثبت

پیغام شما با موفقیت ارسال شد.

<<جمع آوری شده توسط ادمین>>

بازگشت به صفحه نخست

وکیل پایه یک دادگستری

کریمخان، میدان هفت تیر، خیابان بهار شمالی، پلاک 312، واحد4​​​​​​​

​​​​​​​www.mobinpadiab.ir

​2073 444 0912

مبین پادیاب